Babka tulipan

4.91 (150 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna kolorowa baba tulipan

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka-2 szkl
    cukier -1 szkl
    jajka -6 szt
    margaryna -250 g
    proszek do pieczenia -2 łyżeczki
    cukier waniliowy -1 opak
    olej -1/3 szkl
    kakao -1 łyżka
    mak -0,5 szkl
    tłuszcz do formy
    kisiel pomarańczowy -1 opak
    kisiel wiśniowy -1 opak
Wystaw ocenę:

4.91 (150 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • 3. Do utartej masy stopniowo dodawać, po jednym żółtku, cały czas ucierając.
  • 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć.
  • 5. Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować.
  • 6. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą.
  • 7. Ciasto podzielić na 4 części.
    I część dodać kisiel pomarańczowy.
    II kakao
    III mak IV
    kisiel wiśniowy
    Wszystkie masy dokładnie wymieszać.
  • babka tulipan 8. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy.
  • babka tulipan 9. Na końcu nożem kilka razy w koło zakręcić ciasto.
    Piec ok.50 minut w 180 stop. a najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest sucha.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować