Wspaniała wilgotna i aromatyczna babka z dodatkiem wiśni i twarogu.
30 min
Składniki:
na ciasto:
1 kostka margaryny temp.pokojowa
30 dag cukru
5 jajek temp. pokojowa
25 dag sera białego(mielonego)z wiaderka
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
sok i otarta skórka z jednej sparzonej cytryny
dodatkowo:
garść osączonych dobrze wiśni z kompotu
garść suszonych wiśni
dodatkowo:
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
lukier gotowy różowy
kolorowe cukrowe posypki
Babka twarogowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Ciągle ucierając dodawać po 1 jajku.
Następnie dodajemy porcjami serek z wiaderka,cukier waniliowy,sok i skórkę z cytryny.
Mieszamy delikatnie z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać do formy większą część ciasta następnie rozłożyć wiśnie .
Na wiśniach rozsmarować równo pozostałe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i piec ok. 40 -45 min.
Po upieczeniu ostrożnie wyciągnąć z formy. Wystudzić.
Polać przygotowanym lukrem według przepisu na opakowaniu i ozdobić cukrowymi posypkami.
Porady
Zamiast wiśni do ciasta możemy dodać suszoną żurawinę.
Komentarze