Babka twarogowa z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniała wilgotna i aromatyczna babka z dodatkiem wiśni i twarogu.

  • 30 min

Składniki:

  • na ciasto:

    1 kostka margaryny temp.pokojowa
    30 dag cukru
    5 jajek temp. pokojowa
    25 dag sera białego(mielonego)z wiaderka
    30 dag mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
    sok i otarta skórka z jednej sparzonej cytryny
    dodatkowo:
    garść osączonych dobrze wiśni z kompotu
    garść suszonych wiśni

    dodatkowo:

    bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
    lukier gotowy różowy
    kolorowe cukrowe posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka twarogowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Ciągle ucierając dodawać po 1 jajku.
    Następnie dodajemy porcjami serek z wiaderka,cukier waniliowy,sok i skórkę z cytryny.
    Mieszamy delikatnie z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać do formy większą część ciasta następnie rozłożyć wiśnie .
    Na wiśniach rozsmarować równo pozostałe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i piec ok. 40 -45 min.
    Po upieczeniu ostrożnie wyciągnąć z formy. Wystudzić.
    Polać przygotowanym lukrem według przepisu na opakowaniu i ozdobić cukrowymi posypkami.

Porady

Zamiast wiśni do ciasta możemy dodać suszoną żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować