Babka 3 kolory

4.47 (169 ocen)

  • 60 min

Jest taka, jak lubię - puszysta, mokra, przyjemnie cytrynowa za sprawą lukru. I te kolory - robią wrażenie:)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    200g masła
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    180ml kefiru lub jogurtu naturalnego
    2 łyżki kakao
    1 op. cukru waniliowego
    3 łyżki zmiksowanego na papkę szpinaku (garść świeżych liści)
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    olej do posmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy

    Lukier:
    sok z jednej cytryny
    0,5-1 szklanka cukru pudru
    skórka cytryny do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka 3 kolory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ważne! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z soda i proszkiem. Do ciasta dodawać po łyżce mąki i kefiru, za każdym razem mieszając delikatnie. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
    Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać kakao, do drugiej szpinak z mąką ziemniaczaną.
    Ciasto wyłożyć warstwami do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (u mnie silikonowa foremka z kominem o górnej średnicy 24cm, którą tylko lekko natłuściłam), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
    Lukier: sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, żeby mógł częściowo wsiąknąć w ciasto.
    Upieczoną babkę studzić przez ok 10 minut w formie, następnie na kratce. Jeszcze ciepłą polać lukrem, udekorować stratą skórką z cytryny.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować