Babie lato

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis jest moją modyfikacją Łąckiego przekładańca.Pokombinowałam troszkę i powiem Wam jes pyszne delikatne i rozpływające się w ustach. Coś dla prawdziwych łasuchów

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    2 duże łyżki gorzkiego kakao
    1 duża łyżki mąki ziemniaczanej
    2 duże łyżki mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Składniki na biszkopt orzechowy:

    200g mieszanki orzechów
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 duża łyżka miodu
    2 duże łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Beza
    4 białka
    łyżeczka octu
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa:

    0,5 l mleka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    4 żółtka
    2 duże łyżki mąki pszennej
    3 łyżki budyniu waniliowego
    250 g miękkiego masła(ja dałam Kasię)
    alkohol pozostały ze śliwek
    9 pokrojonych w paski śliwek kalifornijskich

    Polewa
    200 g mlecznej czekolady
    5 łyżek mleka
    50 g margaryny

    1 szklanka wódki
    4 łyżki cukru
    9 śliwek

    Blacha

    23x27
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babie lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namaczamy dzień wcześniej w alkoholu i 4 łyżkach cukru
  • 2. biszkopt kakaowy:
    białka ubijamy na puszystą masę z cukrem, dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem i dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką. Staramy się nie napowietrzać masy.
    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w termoobiegu. Temperatura 170 stopni C
  • 3. biszkopt orzechowy:
    białka ubijamy z cukrem dodajemy po jednym żółtku. Orzechy możemy roztłuc wałkiem lub dla wprawionych pokroić ;)
    Do połączonych składników dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.Następnie miód i orzechy delikatnie mieszając łyżką. Pieczemy w 160 stopniach 15/20 minut w termoobiegu
  • 4. Beza
    Białka ubijamy z cukrem ciąglę mieszając wlewamy ocet a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną to już mieszamy delikatnie łyżką.Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C a po włożeniu bezy redukujemy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 60 minut.
  • 5. Z podanej ilości mleka odlewamy kubek mleka do którego dodajemy podane składniki miksujemy je na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy powstałą masę. Cały czas mieszamy i gotujemy budyń. Budyń po ostudzeniu dodajemy do zmiksowanej Kasi. Do tak powstałej masy dodajemy pokrojone śliwki i część alkoholu jaki powstał.
  • 6. Polewa
    podane składniku rozpuszczamy w garnku na małym ogniu-nie zagotować.
  • 7. Układamy
    ciasto kakaowe nasączone powstałą śliwowicą :)
    połowa masy
    beza
    masa
    ciasto orzechowe nasączone śliwowicą
    polewa
    pokrojone orzeszki
    SMACZNEGO!!!

Porady

Można dodać więcej śliwek i część z nich pokroić w paseczki i poukładać dodatkowo na cieście

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować