Babeczki szampańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Masło z cukrem zmiksować na puszystą masę.
2. Dodać jajko i ekstrakt. wymieszać.
4. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Posiekać białą czekoladę i dodać do masy. Wlać mleko. Całość delikatnie połączyć.
5. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
6. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
1. Szampana zredukować przez 10-15 min. w małym garnuszku na średnim ogniu.
2. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder.
3. Do masy wlać kremówkę oraz dodać serek mascarpone, całość zmiksować na gładką masę.
4. Pod koniec delikatnie wlać zredukowanego szampana, wymieszać.
5. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy (2D lub 1M).
Etap końcowy:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka.
2. Wypełnić je dżemem. Udekorować kremem i własnoręcznie wykonanymi ozdobami.
Komentarze