Babeczki ponczowe Savarins - pysznie nasączone ponczem nadziane bitą śmietaną i polane sosem malinowym.
Składniki:
proporcje na około 30 babeczek:
ciasto:
350 g mąki
15 świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
150 g masła
40 g cukru
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy
4 jajka
Syrop:
pół litra wody
300 g cukru
100 ml rumu
bita śmietana:
330 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
cukier puder
sos malinowy:
400 g malin, można użyć mrożonych
50 ml porto
opcjonalnie łyżka miodu
Babeczki savarins - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie babeczek:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić w środku wgłębienie. W zrobiony dołek wkruszyć drożdże zalać je mlekiem i rozpuścić. Rozczyn posypać mąką. Miskę nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
2.Do roztopionego, ale już letniego masła dodajemy cukier, sól, skórkę oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową. Uwaga: masy nie spieniamy.
3.W momencie gdy na rozczynie pojawią się pęknięcia, dodajemy masę jajeczną. Ciasto energicznie wyrabiamy ręką, tak by jak najbardziej je napowietrzyć. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, gdyż ma być łatwo rozciągliwe. Ciasto po wyrobieniu ponownie odstawiamy na 15 minut.
4.Foremki na babeczki napełniamy do połowy ciastem. Ciasto jest dosyć luźne więc do tego celu możemy użyć szprycy/worka cukierniczego z gładką końcówką. Ciasto w foremkach ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut, powinno podwoić swoją objętość.
5.Babeczki pieczemy w 200 stopniach około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
6.Przygotowanie syropu:
Wodę gotujemy z cukrem. Studzimy. Do letniego syropu dodajemy rum.
7.Upieczone jeszcze ciepłe babeczki nasączamy ostudzonym ponczem. UWAGA: Jeśli chcemy nasączyć zimne babeczki np. upieczone dzień wcześniej to nasączamy je gorącym ponczem.
8.W rondelku podgrzewamy maliny z dodatkiem wina i miodem. Jeśli lubimy gładkie sosy to przecieramy przez sito.
9.Śmietankę ubijamy na sztywną pianę dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Nasączone babeczki nadziewamy bitą śmietaną. Wierzch polewamy sosem malinowym. Ozdabiamy płatkami gorzkiej czekolady i malinami.
Porady
Sos malinowy proponuję podawać w sosjerce by każdy mógł sobie polać ciastka wg uznania.
Komentarze