Babeczki SAVARINS

0 (0 ocen)

Babeczki ponczowe Savarins - pysznie nasączone ponczem nadziane bitą śmietaną i polane sosem malinowym.

Składniki:

  • proporcje na około 30 babeczek:

    ciasto:
    350 g mąki
    15 świeżych drożdży
    100 ml letniego mleka
    150 g masła
    40 g cukru
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy
    4 jajka

    Syrop:
    pół litra wody
    300 g cukru
    100 ml rumu

    bita śmietana:
    330 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
    cukier puder

    sos malinowy:
    400 g malin, można użyć mrożonych
    50 ml porto
    opcjonalnie łyżka miodu

    maliny i kawałki czekolady do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki savarins - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie babeczek:
    Mąkę przesiać do miski. Zrobić w środku wgłębienie. W zrobiony dołek wkruszyć drożdże zalać je mlekiem i rozpuścić. Rozczyn posypać mąką. Miskę nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • 2. Do roztopionego, ale już letniego masła dodajemy cukier, sól, skórkę oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową. Uwaga: masy nie spieniamy.
  • 3. W momencie gdy na rozczynie pojawią się pęknięcia, dodajemy masę jajeczną. Ciasto energicznie wyrabiamy ręką, tak by jak najbardziej je napowietrzyć. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, gdyż ma być łatwo rozciągliwe. Ciasto po wyrobieniu ponownie odstawiamy na 15 minut.
  • 4. Foremki na babeczki napełniamy do połowy ciastem. Ciasto jest dosyć luźne więc do tego celu możemy użyć szprycy/worka cukierniczego z gładką końcówką. Ciasto w foremkach ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut, powinno podwoić swoją objętość.
  • 5. Babeczki pieczemy w 200 stopniach około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  • 6. Przygotowanie syropu:
    Wodę gotujemy z cukrem. Studzimy. Do letniego syropu dodajemy rum.
  • 7. Upieczone jeszcze ciepłe babeczki nasączamy ostudzonym ponczem. UWAGA: Jeśli chcemy nasączyć zimne babeczki np. upieczone dzień wcześniej to nasączamy je gorącym ponczem.
  • 8. W rondelku podgrzewamy maliny z dodatkiem wina i miodem. Jeśli lubimy gładkie sosy to przecieramy przez sito.
  • 9. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Nasączone babeczki nadziewamy bitą śmietaną. Wierzch polewamy sosem malinowym. Ozdabiamy płatkami gorzkiej czekolady i malinami.

Porady

Sos malinowy proponuję podawać w sosjerce by każdy mógł sobie polać ciastka wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować