Babeczki rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne... w innym wypadku babeczki mogą się nie udać :) Jajka i masło powinno być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem.
Miękkie masło utrzeć do puszystości razem z cukrem pudrem. Do jasnego, napuszonego masła dodać jajka oraz aromat i nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera.
2.Tak przygotowane ciasto przełożyć na dno papilotek umieszczonych w gniazdkach formy na muffinki. Do każdej wcisnąć jedną pralinkę Rafaello i przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny, kokosowy zapach). Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.
3.Lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać któregoś ze składników.
Ostudzone babeczki wysmarować lukrem, natychmiast posypać płatkami kokosowymi, a na środku umieścić pralinkę Rafaello. Smacznego!
Komentarze