Babeczki pomarańczowo-żurawinowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczne babeczki na codzień i od święta - dzięki dodatkowi pomarańczy i suszonej żurawiny doskonale się sprawdzą na bożonarodzeniowym stole :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BABECZKI:
    - rozpuszczone i przestudzone masło: 225 gramów
    - cukier: 225 gramów
    - mąka: 225 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - suchy mak: 1 łyżka
    - lekko rozdrobniona suszona żurawina: 100 gramów
    - skórka starta z pomarańczy: 1 łyżka
    LUKIER:
    - cukier puder: 120 gramów
    - świeży sok z pomarańczy: 3 łyżki
    - suchy mak: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki pomarańczowo-żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło. Na koniec dodaj mak i żurawiny. Masę nałóż do papilotek do 2/3 wysokości.
  • 2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe).
  • 3. Przestudź na kratce i udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy. Po wierzchu posyp odrobiną maku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować