Babeczki pomarańczowo-piernikowe z kremem cynamonowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Szybkie w przygotowaniu i pyszne babeczki z aromatem pomarańczy, cynamonu i piernika. Idealne na nadchodzące Święta :)

  • 30 min

Składniki:

  • Babeczki:
    2 i 1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    3/4 szklanki mleka
    1 mniejsza pomarańcza
    2 jajka
    100 g masła

    Krem:
    200 g śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    skórka starta z 1 pomarańczy
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki pomarańczowo-piernikowe z kremem cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Pomarańczę sparzamy we wrzątku, ścieramy z niej skórkę (potrzebna będzie do kremu), dzielimy na cząstki z których ściągamy białe błonki a następnie blendujemy. W misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 3/4 papilotki. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i cynamon i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy czekoladową posypką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować