Babeczki pomarańczowo- czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babeczki te upiekłam do wielkanocnego koszyczka. Są w sam raz na jedną porcję, a że malutkie to można było wsadzić ich nawet kilka.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok 15 sztuk:
    2 białka
    90g cukru kryształu
    180g mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    50ml oleju
    70ml mleka 3.2%
    sok z 1/2 pomarańczy (bez pestek)
    8 małych kostek czekolady deserowej

    Dodatkowo:
    1 mleczna czekolada
    reszta czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
    skóra pomarańczowa (obierałam z dwóch pomarańczy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki pomarańczowo- czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ubijamy pianę z białek 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie powolnym strumieniem olej, mleko i sok pomarańczowy.
  • Masę łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia 2. Do masy białkowej dodajemy przesianą, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
  • Dodajemy posiekaną czekoladę 3. Do całości dodajemy posiekaną drobno czekoladę, przelewamy do foremek do 2/3 wysokości (u mnie sylikonowe z kominkiem) i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzone polewamy roztopioną czekoladą z dodatkiem mleka i posypujemy startą skórką z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować