Babeczki pina colada z kremem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cudownie pachnące, miękkie o egzotycznym smaku muffinki pina colada.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    180 g mąki pszennej
    50 g wiórków kokosowych
    300 g ananasa z puszki
    1 jajko
    120 g cukru
    80 ml oleju
    250 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki likieru Pina Colada lub rumu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Krem mascarpone:
    200 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    łyżka likieru kokosowego

    Dodatkowo:
    plasterek ananasa
    2 łyżki wiórek kokosowych

Babeczki pina colada z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, wszystkie razem łączymy. Dodajemy ananasa pokrojonego w małą kostkę, mieszamy. Ciasto umieszczamy w formie do muffinek wyłożonej papilotkami . Babeczki pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Śmietanę ubijamy , dodajemy cukier i ciągle ubijając dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na koniec dolewamy likier kokosowy, miksujemy.

    Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, ananasem i posypujemy wiórkami podsmażonymi na suchej patelni.
    SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy