Cudownie pachnące, miękkie o egzotycznym smaku muffinki pina colada.
40 min
Składniki:
Składniki:
180 g mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych
300 g ananasa z puszki
1 jajko
120 g cukru
80 ml oleju
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki likieru Pina Colada lub rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem mascarpone:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
łyżka likieru kokosowego
Babeczki pina colada z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, wszystkie razem łączymy. Dodajemy ananasa pokrojonego w małą kostkę, mieszamy. Ciasto umieszczamy w formie do muffinek wyłożonej papilotkami . Babeczki pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Śmietanę ubijamy , dodajemy cukier i ciągle ubijając dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na koniec dolewamy likier kokosowy, miksujemy.
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, ananasem i posypujemy wiórkami podsmażonymi na suchej patelni.
SMACZNEGO.
Komentarze