Babeczki nadziane - jabłuszko z robaczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki zrobić według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
2.Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Maczać w niej paluszki. Włożyć je do kubeczka i wstawić do lodówki by czekolada stężała
3.W tym czasie "grzybki" wystudzonych babeczek posmarować ulubioną konfiturą lub marmoladą.
4.Czerwony lukier rozwałkować cienko. Wyciąć z niego koła nieco większe od babeczek i przykleić do posmarowanych "grzybków"
5.Wzdłuż babeczki zrobić wglębienie. (tak jakbyśmy chcieli ją przeciąć na pół)Uważać by nie przebić lukru.
6.Z zielonego lukru zrobić po 2 listki na 1 jabłuszko, a z seledynowego po 1 robaczku na jedną babeczkę
7.Wyjąć z lodówki pomalowane czekoladą paluszki. Ułamać je tam gdzie kończy się czekolada i delikatnie wgnieść w środek babeczki. Obok paluszkowego ogonka przykleić 2 listki. Jako klej posłużuć może woda. Z boku babeczki zrobić delikatne wcięcie, w które włożyć robaczka/
Komentarze