Babeczki na kefirze z rabarbarem

5 (1 ocen)

Pyszniutkie, bardzo pulchne babeczki, które można zrobić w 15 min nie licząc czasu pieczenia. Idealne na wizytę gości, gdy nie mamy czasu na robienie słodkości. Do kawy lub herbaty smakują obłędnie.

Składniki:

  • Na 12 sztuk
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    duża szczypta soli
    6 dużych łyżek cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    1 duże jajko
    1 szklanka kefiru
    pół szklanki oleju rzepakowego

    Dodatkowo:
    3 laski rabarbaru + 1 łyżka cukru
    cukier puder do posypania
    cynamon do oprószenia

Babeczki na kefirze z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć, osuszyć i obrać, pokroić na małe kawałeczki (0,5cm), wymieszać z łyżką cukru by puścił sok. Składniki suche wymieszać w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Do mokrych składników dodać suche i dokładnie wymieszać.
  • 2. Przygotować blaszkę do babeczek i wypełnić ją papilotkami. Gotową masę nakładać do papilotek (2/3 ich wysokości). Na wierzch w każdej foremce wetknąć po kilka kawałeczków rabarbaru, lekko oprószyć cynamonem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec ok 20-25 min do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek i wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy