Pyszniutkie, bardzo pulchne babeczki, które można zrobić w 15 min nie licząc czasu pieczenia. Idealne na wizytę gości, gdy nie mamy czasu na robienie słodkości. Do kawy lub herbaty smakują obłędnie.
Składniki:
Na 12 sztuk
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
duża szczypta soli
6 dużych łyżek cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 duże jajko
1 szklanka kefiru
pół szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
3 laski rabarbaru + 1 łyżka cukru
cukier puder do posypania
cynamon do oprószenia
Babeczki na kefirze z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć, osuszyć i obrać, pokroić na małe kawałeczki (0,5cm), wymieszać z łyżką cukru by puścił sok. Składniki suche wymieszać w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Do mokrych składników dodać suche i dokładnie wymieszać.
2.Przygotować blaszkę do babeczek i wypełnić ją papilotkami. Gotową masę nakładać do papilotek (2/3 ich wysokości). Na wierzch w każdej foremce wetknąć po kilka kawałeczków rabarbaru, lekko oprószyć cynamonem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec ok 20-25 min do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek i wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze