Babeczki na jogurcie

4.49 (191 ocen)

  • 20 min

Są łatwe i szybkie do wykonania. A do tego pyszne!

  • 20 min

Składniki:

  • 2 jajka,
    3/4 szklanki cukru
    1 i 3/4 szklanki mąki
    szklanka jogurtu naturalnego
    3/4 szklanki oleju
    łyżeczka sody oczyszczonej
    dodatkowo: kakao, czekolada
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Babeczki na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę (3-5 min). Wsypujemy mąkę, sodę, wlewamy jogurt i olej. Dokładnie miksujemy. Gdy ciasto jest już dobrze wymieszane możemy dodać kakao.
  • 2. Blachę do babeczek wykładamy papierowymi wkładkami (jeśli nie mamy takiej blachy, możemy użyć metalowych foremek, ale wtedy ciastka będą mniej foremne). Do foremek wlewamy po łyżce masy i posypujemy pokrojoną w kostki czekoladą. Dolewamy ciasta, aby wypełniło ok. 3/4 wkładki.
  • 3. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stponi piekarnika i pieczemy 25-30 minut.

Porady

Doskonale smakują z innym nadzieniem, np. rodzynkami, orzechami, mrożonymi jagodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować