Babeczki na dzień babci i dziadka lub dla mamy i taty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1. W dużym garnku łączymy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól, robimy po środku dołek, wlewamy do niego kawę, maślankę, olej, jajka, wanilię i ucieramy masę mikserem na średnich obrotach, krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę przekładamy do małych foremek na babki wysmarowanych tłuszczem ii posypanych bułką tartą, wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z formy i odstawiamy je na bok, aby ostygły.
2. Babeczki dekorujemy kolorowym – niebieskim i różowym – lukrem i drobnymi cukiereczkami.
Komentarze