babeczki z kremem i wisienką - 'muszelki z perełką"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rozpływające się w ustach babeczki z kremem i wisienką. Klasyczne w smaku ale ciekawe w wyglądzie- nadałam im kształt otwartej muszelki.Ciasto zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu, lubię kiedy jest delikatne i lekko słone, wtedy idealnie łączy się ze słodkim kremem.

  • 60 min

Składniki:

  • *na 20 małych babeczek
    Składniki:
    na ciasto:
    100 g mąki
    60 g zimnego masła
    1 żółtko
    łyżka cukru pudru
    duża szczypta soli
    na krem:
    250 ml mleka
    20 g budyniu waniliowego (1/2 torebki)
    łyżka cukru
    100 g masła
    dodatkowo:
    kandyzowane wiśnie
    2-3 łyżki kwaśnego dżemu
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z kremem i wisienką - 'muszelki z perełką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek..
  • babeczki 2. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote.
  • babeczki 3. W połowie mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu a następnie wycisnąć szprycą krem. Na każdą babeczkę postawić pionową babeczkę bez kremu. Do środka włożyć wisienkę, pospać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować