Ten nietypowy składnik – majonez – sprawia, że babeczki są mięciutkie i delikatne w smaku. Świetnie sprawdzą się w wielkanocnym koszyczku. Można się nimi zajadać samymi lub w towarzystwie dżemu.
Składniki:
(15 sztuk):
• 4 jajka,
• 4 czubate łyżki majonezu,
• ½ szklanki mąki pszennej,
• ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ½ szklanki cukru,
• 1 cukier waniliowy,
• Kilka kropel aromatu cytrynowego,
Babeczki majonezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy majonez po 1 łyżce ciągle ucierając.
2.Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.
3.Ubijamy pianę z białek i łączymy z ciastem. Dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego.
4.Masę rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Babeczki pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu oprószamy je cukrem pudrem.
Życzę smacznego
Komentarze