Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną

4.5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min

Uczta dla podniebienia! Przepyszne połączenie smaków i kolorów w wytrawnych babeczkach.

  • 20 min

Składniki:

  • - 70 dkg filetu z łososia
    - 250 g szpinaku mrożonego w liściach
    - 50 dkg ziemniaków
    - 150 g sera żółtego
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki masła
    - sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku
    - sok z 1 cytryny
    - olej do smarowania foremek
    - sałata, koper do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki łososiowe z różą ziemniaczaną 1. - Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową.
    - 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami.
    - Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle.
    - Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać.
  • Babeczki łososiowe z różą ziemniaczaną 2. - Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić na cienkie plastry.
    - Łososia wymieszać z solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
  • Babeczki łososiowe z różą ziemniaczaną 3. - Formę na 12 muffinek wysmarować olejem.U mnie foremki o wysokości 6 cm i szerokości na górze 5 cm.
    - Boki i dno foremek wyłożyć plastrami łososia, tak aby powstały kubeczki.
    - Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać.
  • Babeczki łososiowe z różą ziemniaczaną 4. - Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę.
    - Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut.

Porady

Idealne na ciepło i zimno!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować