Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową.
- 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać z ziemniakami.
- Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle.
- Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać.
2.- Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić na cienkie plastry.
- Łososia wymieszać z solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
3.- Formę na 12 muffinek wysmarować olejem.U mnie foremki o wysokości 6 cm i szerokości na górze 5 cm.
- Boki i dno foremek wyłożyć plastrami łososia, tak aby powstały kubeczki.
- Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać.
4.- Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut.
Komentarze