Babeczki leśne jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy wszystkie mokre składniki (jajka, mleko, masło) i miksujemy następnie dodajemy resztę składników i mieszamy.
Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach w elektrycznym piekarniku.
2.Sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są już upieczone. Jeśli patyczek jest mokry to pozostaw jeszcze chwilkę.
Po upieczeniu babeczki studzimy.
3.Masło ubijam na puch około 5 minut, następnie dodaję cukier puder i miksuj jeszcze 3 minuty. Na koniec dodaję sok z cytryny i niewielką ilość barwnika spożywczego i miksuję.
Gotowy krem przekładam do worka cukierniczego z ozdobną końcówką ,która ma dookoła same dziurki.
4.Przestudzone babeczki dekorujemy kremem maślanym tworząc na nich trawkę.
5.masę marcepanową dzielimy na tyle kuleczek ile chcemy mieć jeżyków.
Z kulek tworzymy zarys noska i pleców Jeżyków.
6.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie Nasze marcepanowe jeżyki umaczamy w czekoladzie do połowy tak ,aby głowa i nosek były bez czekolady.
7.Od razu po wyjęciu z czekolady zamaczamy jeżyki w posypce czekoladowej,aby zrobić im kolce.
8.Na koniec ozdabiamy nasze jeżyki nadając im czarny nosek i oczka barwiąc masę. Dodatkowym elementem są jabłuszka i muchomorki,które zrobimy barwiąc masę.
Komentarze