Babeczki leśne Jeżyki

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Smaczne i prześliczne babeczki z jeżykami, które zauroczą każdego maluszka :) Doskonałe na przyjęcie urodzinowe jak i dzień dziecka.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    3 jajka
    1,5 szklanki mleka
    150 g roztopionego zimnego masła
    1 cukier waniliowy lub kilka kropel olejku.
    3 łyżki kakao
    12 foremek do muffinek
    forma do pieczenia muffinek

    Składnuiki na Jezyki:
    250g masy marcepanowej
    posypka czekoladowa
    100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    barwnik spożywczy czerwony i czarny.

    Krem maślany do zrobienia trawki:
    100g miękkiego masła 82%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    zielony barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki leśne jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. Do miski wkładamy wszystkie mokre składniki (jajka, mleko, masło) i miksujemy następnie dodajemy resztę składników i mieszamy.
    Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
    Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach w elektrycznym piekarniku.
  • babeczki 2. Sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są już upieczone. Jeśli patyczek jest mokry to pozostaw jeszcze chwilkę.
    Po upieczeniu babeczki studzimy.
  • krem maślany 3. Masło ubijam na puch około 5 minut, następnie dodaję cukier puder i miksuj jeszcze 3 minuty. Na koniec dodaję sok z cytryny i niewielką ilość barwnika spożywczego i miksuję.
    Gotowy krem przekładam do worka cukierniczego z ozdobną końcówką ,która ma dookoła same dziurki.
  • dekorowanie 4. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem maślanym tworząc na nich trawkę.
  • jeżyki 5. masę marcepanową dzielimy na tyle kuleczek ile chcemy mieć jeżyków.
    Z kulek tworzymy zarys noska i pleców Jeżyków.
  • skłądniki 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie Nasze marcepanowe jeżyki umaczamy w czekoladzie do połowy tak ,aby głowa i nosek były bez czekolady.
  • dekorowanie Jeżyków  7. Od razu po wyjęciu z czekolady zamaczamy jeżyki w posypce czekoladowej,aby zrobić im kolce.
  • jeżyki 8. Na koniec ozdabiamy nasze jeżyki nadając im czarny nosek i oczka barwiąc masę. Dodatkowym elementem są jabłuszka i muchomorki,które zrobimy barwiąc masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować