Babeczki korzenne z powidłami

0 (0 ocen)

Babeczki są intensywnie korzenne i czekoladowe. Powidła nadają im wilgotności. Polane są polewą czekoladową. Polecam! Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam).

Składniki:

  • Ciasto:
    2/3 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
    120g. masła
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
    60g. gorzkiej czekolady
    3 łyżki kakao
    2 duże jajka w temperaturze pokojowej
    ½ szkl. cukru
    ½ szkl. jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej

    Polewa:
    1 mleczna czekolada
    30g. masła

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    wiórki kokosowe/ płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Polewa

Babeczki korzenne z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cynamon, przyprawę i sodę wymieszać ze sobą. W garnuszku rozpuścić masło i czekoladę, dodać kakao, wymieszać i ostudzić.
  • 2. Jajka ubić z cukrem do puszystości, dodać do mieszanki czekoladowej i zmiksować. Wlać śmietanę i suche składniki, wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • 3. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Na dno wyłożyć troszkę ciasta, na to łyżeczka powideł i znów ciasto. Piec w 170 st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
  • 4. Polewa: Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Polać z wierzchu babeczki polewą i udekorować kokosem lub płatkami migdałowymi. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować