Babeczki kokosowo-migdałowe z kremem z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 45 min

Babeczki są moim pomysłem- zostało mi mleko kokosowe- postanowiłam zrobic własne, pyszne babeczki o smaku rafaello- wyraźnie czuć w nich kokos, migdały i białą czekoladę.

  • 45 min

Składniki:

  • Babeczki:
    2 jaja
    1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g mleka kokosowego
    pół szklanki oleju
    garść wiórków kokosowych
    12 blanszowanych migdałów lub 36 płatków migdałowych

    Krem:
    250 ml śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    100 g białej czekolady
    wiórki kokosowe, płatki migdałowe (dowolna ilość)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello

Babeczki kokosowo-migdałowe z kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki:

    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijając dalej, wlać żółtka, następnie mleko kokosowe, olej i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszac łyżką. Nakładac łyżeczką ciasto do połowy wysokości wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami dołków od formy muffinkowej. W środek włożyć blanszowany migdał lub po kilka płatków migdałowych. Dopełnić pozostałym ciastem. Piec w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem. Po upieczeniu, studzić na ręczniku kuchennym (by odsączyć nadmiar tłuszczu). Babeczek wychodzi ok.12.

    Krem:

    Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Ubić bitą śmietanę z śmietan-fixem. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując na małych obrotach. Do kremu dodać migdałowe płatki i wiórki kokosowe.

    Ostudzone babeczki smarujemy kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Kokos Mleko Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować