To istny kokosowy raj. Babeczki zawierają mleko kokosowe i wiórki kokosu, co nadaje im intensywny kokosowy smak. Są idealnie wilgotne i miękkie, z lekką nutą waniliową, wykończone kremem z mascarpone.
Babeczki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180°C.
Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami.
2.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać i przesiać do misy miksera.
3.Dodać masło i ucierać aż uzyskamy konsystencję grubej bułki tartej.
4.Połączyć białka, mleko kokosowe i kokos.
5.Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka i dodać je do masy białkowo-kokosowej. Dobrze wymieszać, żeby ziarenka nie tworzyły grudek i były dobrze rozprowadzone.
6.Połowę masy dodać do mąki, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać drugą połowę i znów zmiksować do połączenia składników.
7.Masę przełożyć do papilotek zostawiając ok. 5mm od góry. Ciasto nie rośnie zbyt mocno.
8.Piec przez 18-20 minut lub do suchego patyczka.
9.Babeczki wyciągnąć z blaszki i ustawić na kratce do wystygnięcia.
10.Przygotować krem:
Cukier puder połączyć ze śmietan-fixem. Odstawić.
11.Śmietankę ubić z serkiem mascarpone na średnich obrotach.
12.Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę zmiksować.
13.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką.
Dekorować babeczki.
14.Kokos uprażyć na suchej patelni, aż nabierze złotawego koloru.
15.Babeczki posypać uprażonym i wystudzonym kokosem.
Komentarze