Babeczki keksowe z wisienką

0 (0 ocen)

Dla miłośników ciasta piaskowego – keks w formie babeczek

Składniki:

  • NA 12 SZTUK:
    9 dag masła
    3 jajka
    16 g cukru wanilinowego
    12 dag cukru pudru
    30 dag mąki pszennej – u mnie tortowa
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki rumu
    6 dag drobnych rodzynek
    7 dag drobno pokrojonych owoców kandyzowanych
    12 wisienek kandyzowanych

Babeczki keksowe z wisienką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę na muffiny wyłożyłam papilotkami.
    Mąkę przesiałam do miski, i wymieszałam z proszkiem do pieczenia – 1 łyżeczkę mąki wymieszałam z owocami kandyzowanymi i rodzynkami.
    Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
  • 2. Miękkie masło roztarłam, nie przerywając miksowania dodałam po jednym jajku, a następnie cukier wanilinowy i porcjami cukier puder.
  • 3. Do puszystej masy wlałam rum wymieszany z sodą oczyszczoną i wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszałam na jednolite ciasto.
    Na koniec dodałam owoce i wymieszałam łyżką.
  • 4. Ciasto rozłożyłam do 12 papilotek. W każdą porcję lekko wcisnęłam kandyzowaną wisienkę.
    Piekłam 20-25 minut do suchego patyczka.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy