Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
sól
Składniki na masę jogurtową:
1 L jogurtu brzoskwiniowego
100 g cukru pudru
30 g żelatyny
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
Babeczki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Schłodzone masło kroimy na kawałki i kładziemy na przesianą mąkę.
Masło siekamy, dodajemy cukier puder.oraz dwa żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki na babeczki smarujemy rozpuszczonym masłem i wysypujemy kaszą manną. Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy foremki. Pieczemy ok. 15 min w temp. 190 s C
Wykonanie polewy czekoladowej: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem.
Wykonanie masy jogurtowej: Żelatynę rozpuszczany w 1/2 szklanki gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Jogurt ubijamy z cukrem i wystudzoną żelatyną. Wykładamy do babeczek i dekorujemy polewą czekoladową.
Komentarze