Babeczki jabłkowo-karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karmel: cukier i wodę podgrzej w garnuszku, aż cukier się rozpuści, dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę gotuj aż nabierze karmelowego koloru. Wtedy wlej ostrożnie śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj sól. Karmel odstaw do przestudzenia.
2.Babeczki: jajka zmiksuj z cukrami. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem. Do jajek dodaj wanilię i olej. Wsyp po trochu mieszaninę mąki, a na koniec dodaj starte jabłka. Masę wyłóż do przygotowanych papilotek. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Po upieczeniu przestudź i na koniec udekoruj kremem karmelowym.
3.Krem: białko i cukier umieść w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą, mieszaj lekko do momentu rozpuszczenia cukru. Zdejmij miseczkę i ubij mikserem na puszystą i lśniącą masę. Stopniowo (po łyżce) dodawaj miękkie masło i dokładnie miksuj. Dodaj wanilię i masę karmelową (ja dałam nawet więcej niż 1/3 szklanki). Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka i udekoruj babeczki. Po wierzchu możesz polać pozostałym karmelem.
Komentarze