Zdrowsza wersja klasycznych muffinek. Zachwycają miękkim, wilgotnym środkiem i chrupiącym wierzchem oraz bogactwem dodatków. W sam raz na drugie śniadanie albo małe co nieco do popołudniowej kawy.
Składniki:
(Proporcje na 8 babeczek):
- 120 g mąki tortowej,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika),
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- ok. 100 ml mleka,
- łyżka rozpuszczonego masła,
- szczypta soli,
- 1 duże jabłko (najlepiej szara reneta),
- 2 łyżki rodzynek,
- łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
- 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 12 g).
Ponadto:
- odrobina tłuszczu i mąki do foremek lub papilotki.
Babeczki jabłkowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem lub za pomocą wałka do ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozdrobnione płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
Rodzynki płuczemy, odsączamy. Czekoladę siekamy w drobne kawałki (ale nie na wiórki!).
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy do suchych składników wraz z rodzynkami, orzechami i czekoladą, dokładnie mieszamy.
2.Do składników w misce dodajemy łyżkę rozpuszczonego masła oraz mleko (tyle, by powstało dość gęste ciasto).
Osiem zagłębień w formie na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką (lub tartymi orzechami), wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.
Komentarze