300 g ugotowanej kaszy gryczanej ( czyli mniej więcej woreczek 100 g suchej)
2 młode marchewki
2 jajka
1/2 puszki groszku
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Babeczki gryczane z jajkiem, groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, bez obierania. Wyjmujemy z wody, lekko studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy do kaszy. Dodajemy też odsączony groszek, posiekany szczypiorek (trochę zostawiamy do dekoracji) oraz jajka . Mieszamy
Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Nakładamy masę do papilotek- z tzw. "czubem" - babeczki nam bowiem i tak nie urosną, a nawet nieco opadną, gdy wystygną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy udekorowane marchewką i szczypiorkiem.
Komentarze