Babeczki ekspresowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja córka je uwielbia

  • 30 min

Składniki:

  • Używam szklanki o pojemności 250 ml.
    2 szklanki mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    pół szklanki oleju (używam rzepakowego),
    dwa małe lub jedno duże jajko,
    pół szklanki mleka, jogurtu naturalnego lub śmietany (ja używam jogurtu),
    szczypta soli,
    cukier w zależności od upodobań lub przeznaczenia babeczek od 2 łyżek do pół szklanki,
    jeżeli babeczki mają być "na słodko" dodaję mały cukier waniliowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki ekspresowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja miksujemy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy olej oraz jogurt (bądź mleko czy śmietanę). Miksujemy na średnich obrotach chwilkę i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Po zmiksowaniu można dodać jakieś dodatki, np płatki czekolady. Przekładamy do kokilek lekko podgrzanych w piekarniku. Pieczemy w zależności od dodatków od 15 do 25 min w 180 st. C aż babeczki ładnie się zrumienią. Wyjmujemy cieple z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Porady

Babeczki można zrobić na słodko lub wytrawnie tj. dodać jakieś owoce, czekoladę bądź w wersji wytrawnej (wtedy nie dajemy cukru waniliowego i góra 2 łyżki cukru zwykłego) jakieś warzywka czy wędlinkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować