Używam szklanki o pojemności 250 ml.
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół szklanki oleju (używam rzepakowego),
dwa małe lub jedno duże jajko,
pół szklanki mleka, jogurtu naturalnego lub śmietany (ja używam jogurtu),
szczypta soli,
cukier w zależności od upodobań lub przeznaczenia babeczek od 2 łyżek do pół szklanki,
jeżeli babeczki mają być "na słodko" dodaję mały cukier waniliowy.
Babeczki ekspresowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja miksujemy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy olej oraz jogurt (bądź mleko czy śmietanę). Miksujemy na średnich obrotach chwilkę i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Po zmiksowaniu można dodać jakieś dodatki, np płatki czekolady. Przekładamy do kokilek lekko podgrzanych w piekarniku. Pieczemy w zależności od dodatków od 15 do 25 min w 180 st. C aż babeczki ładnie się zrumienią. Wyjmujemy cieple z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Porady
Babeczki można zrobić na słodko lub wytrawnie tj. dodać jakieś owoce, czekoladę bądź w wersji wytrawnej (wtedy nie dajemy cukru waniliowego i góra 2 łyżki cukru zwykłego) jakieś warzywka czy wędlinkę.
Komentarze