Babeczki czekoladowo-orzechowe z kokosem

0 (0 ocen)

Bardzo puszyste babeczki nadziane masą kokosową. Wyczuwalny jest smak orzechów, który idealnie pasuję do czekolady i kokosu. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 ½ szkl. mąki pszennej/ tortowej
    1 kopiasta łyżka kakao
    ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2/3 szkl. cukru
    1 duże jajko
    1szkl. jogurtu naturalnego/ kefiru
    ½ szkl. oleju
    Nadzienie:
    1 szkl. mleka
    100g. kokosu
    16g. cukru waniliowego
    ¼ szkl. cukru

Babeczki czekoladowo-orzechowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wymieszać ze sobą.
  • 2. Mokre składniki również wymieszać ze sobą.
  • 3. Mokre dodać do suchych i delikatnie wszystko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
  • 4. Nadzienie: Mleko zagotować, dodać resztę składników i gotować około 10 minut do zgęstnienia (co jakiś czas mieszając, aby kokos się nie przypalił) Po tym czasie nadzienie ostudzić.
  • 5. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Do ¼ wysokości wlać troszkę ciasta, na ciasto wyłożyć łyżeczkę nadzienia i przykryć resztą ciasta. Piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Komentarze

Podobne przepisy