Obłędne babeczki czekoladowo-malinowe z kremem czekoladowym - więcej na wypiekibeaty.com.pl
Więcej niż 10 osób
Składniki:
składniki na 12 babeczek (mi wyszło 13):
125 g miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady
300 g dżemu malinowego
150 g drobnego cukru
2 jajka (roztrzepane)
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki kremu:
200 g mlecznej czekolady
250 ml śmietany kremówki
czubata łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie)
Babeczki czekoladowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W większym garnku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę i gdy zacznie mięknąć, zdejmij garnek z palnika i wymieszaj czekoladę razem z masłem. Dodaj dżem, cukier, sól i jajka. Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę i wymieszaj.
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (do około 2/3 wysokości). Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki przestudź.
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj podzieloną na kawałki czekoladę oraz kakao, dokładnie wymieszaj. Ostudź, a następnie umieść w lodówce do porządnego schłodzenia - na kilka godzin, a najlepiej przez noc. Gdy będzie już dobrze schłodzona, ubij ją mikserem na gęstą masę.
Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na babeczki.
Komentarze