BABECZKI BURACZANO-KORZENNE Z KREMEM ŚLIWKOWYM

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wspaniała alternatywa dla klasycznych, wysokokalorycznych muffinów, z dodatkowymi korzyściami regulującymi pacę układu trawiennego. Na bazie polskich produktów, z korzennym aromatem wspaniale wpisują się w klimat świąt.

  • 50 min

Składniki:

  • Babeczki:

    * 200 g ugotowanych buraków
    * 140 g mąki pszennej
    * 150 ml oleju
    * 3 jajka
    * 50 g kakao
    * 150 g cukru
    * szczypta soli
    * 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 łyżka przyprawy do piernika

    Krem:

    * 100 g suszonych śliwek bez pestek
    * 150 ml wody + 50 ml do rozpuszczenia budyniu
    * 1/2–1 budyń waniliowy
    * 60 g masła

    Opcjonalnie do dekoracji zmielone orzechy, płatki migdałowe, cynamon lub płatek buraka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Krem

Babeczki buraczano-korzenne z kremem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiamy piekarnik na 160°.
  • 2. Buraki wraz z olejem miksujemy blenderem na gładką masę.
  • 3. Korzystając następnie z miksera mieszamy buraki kolejno z dwoma jajkami.
  • 4. W osobnej miseczce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy w dwóch turach do masy buraczanej. Mieszamy łopatką do połączenia składników.
  • 5. Formę na babeczki wykładamy papilotkami (papierowe foremki) i napełniamy ciastem, pamiętając , że będzie rosło.
  • 6. Wstawiamy do nagrzanego do 160˚ piekarnika na 25 minut. Upieczone babeczki studzimy na metalowej kratce.
  • 7. W międzyczasie zalewamy śliwki wodą i gotujemy.
  • 8. Kiedy zmiękną, miksujemy je na gładką masę (bez odsączania wody).
  • 9. Rozpuszczamy budyń w 50 ml wody i dodajemy do masy śliwkowej. Ponownie gotujemy (od zagotowania przez 2–3 minuty na małym ogniu). Gotowy budyń studzimy.
  • 10. Ucieramy mikserem masło na puch. Wciąż ucierając dodajemy do niego budyń.
  • 11. W wystudzonych babeczekach, na środku drążymy zagłębienie.
  • 12. Gotowy krem wykładamy na buraczane babeczki wg fantazji, z wypełnieniem wydrążonego zagłębienia.
  • 13. W zależności od upodobania dekorujemy babeczki zmielonymi orzechami, płatkiem buraka płatkami migdałowymi lub posypujemy cynamonem.

Porady

- warto zostawić upieczone babeczki na kilka minut w piekarniku - krem może wydawać się na początku zbyt ciemny- po dodaniu masła nabierze odpowiedniego koloru - najlepiej by masło nie było zbyt twarde

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Buraki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować