Babeczki bakaliowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. A ich zrobienie wcale nie jest bardzo trudne.

Składniki:

  • ● 2,5 szkl. mąki
    ● 20 dag margaryny
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 2 żółtka
    ● cukier waniliowy
    Masa orzechowa:
    ● 25 dag łuskanych orzechów włoskich
    ● 1 kostka masła
    ● 25 dag cukru pudru
    ● 2 żółtka
    ● kieliszek rumu
    ● płatki migdałów

Babeczki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną.
    Dodajemy żółtko, cukier
    puder, cukier waniliowy i wyrabiamy.
    Na pół godziny wkładamy
    ciasto do lodówki,
    a następnie rozwałkowujemy
    i wyklejamy nim foremki.
    Układamy na blasze i pieczemy
    w 180 °C na złoto. Gorące
    wyjmujemy.
  • 2. Orzechy rumienimy na patelni,
    studzimy i mielimy. Masło
    ucieramy z cukrem pudrem
    i żółtkami, dodajemy
    orzechy i rum. Masą napełniamy
    babeczki, dekorujemy
    płatkami migdałów.

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy