Babeczki Alaska

0 (0 ocen)

Babeczki wymyśliłam sama. Pyszne połączenie białych słodkich babeczek z kokosowym curdem i delikatną pianą z białek. Po prostu pycha !! każdy się w nich zakocha

Składniki:

  • Ciasto na babeczki :

    2 i 1/2 szkl mąki + 4 łyżki
    2 i 2/3 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl mleka
    250 g masła
    4 jajka

    Kokosowy curd:

    50 g cukru
    50 g cukru waniliowego
    4 jajka
    200 ml mleka kokosowego
    100 g masła
    ok. 150-200 g wiórków kokosowych

    Beza-pianka
    Białka z 3 jajek
    1/2 cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki alaska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki:
    Do mleka dodaj margarynę, cukier. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź
  • 2. Jajka zmiksuj z ostudzona masą. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek , wymieszaj -
  • 3. foremki do muffinek wypełnił papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 2/3 wysokości.
    Piecz ok 15 minut w 200 stopniach (góra-dół)
  • 4. Curd:
    Jajka oraz oba cukry ubijamy przez chwilę mikserem. Dodajemy mleko oraz wiórki.
  • 5. Do garnka wlewamy wodę doprowadzamy do wrzenia, na ten garnek wstawiamy miskę z masą i cały czas mieszając podgrzewamy do uzyskania gęstej masy ( jak na budyń). Trwa to około 15 minut.
  • 6. Zdejmujemy z ognia. Studzimy, mieszając dodając po kawałeczku masła. Dokładnie mieszamy
  • 7. Beza-pianka:
    Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
  • 8. Ostudzone babeczki nadziewamy curdem za pomocą szprycy ze specjalną końcówką. Babeczki nadziewamy od góry
  • 9. Na nadziane babeczki za pomocą szprycy z dowolną końcówką nakładamy ubitą pianę z białek
  • 10. Babeczki z pianą wstawiamy na 30 in do piekarnika nagrzanego do 100 stopni
  • 11. Po wyjęciu z piekarnika pianę opalamy delikatnie palnikiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować