Babeczki a'la kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladowe babeczki:
Kakao wymieszać z ciepłą wodą oraz cukrem.
W osobnym garnku wymieszać jaja z mlekiem, olejem oraz ekstraktem waniliowym. Do masy jajecznej dodać mąkę, sodę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać wcześniej wymieszane kakao z wodą i cukrem. Wymieszać i nakładać do foremek.
Mi wyszło babeczek 19, ale miałam większe foremki.
Piec 15-20 min w 180 st.C.
2.Nadzienie:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Można włożyć do jakiegoś pojemnika, miski z zimną wodą i szybciej ostudzić.
W wysokim pojemniku ubić śnieżki z mlekiem, do ubitej już śnieżki dodać małymi porcjami zimną galaretkę ciągle miksując na niskich obrotach.
3.Gdy babeczki przestygną, należy łyżeczką wydrążyć otwory, tak do połowy wysokości babeczek, a pozostałości z wydrążenia należy pokruszyć na małe okruszki.
4.Banana pokroić w plasterki i delikatnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie czerniały i układać w otworach babeczek a na to nakładać tężejącą bitą śmietanę do dowolnej wysokości (im więcej tym lepiej :) ).
Na bitą śmietanę posypać okruszki z wcześniej wydrążonego biszkoptu, formując kopułkę. Wierzch udekorować według uznania.
Schłodzić w lodówce 10-15 minut.
Komentarze