Babeczki ziemniaczane ze szpinakiem i łososiem

4.5 (144 ocen)

Te babeczki zachwycają prostotą i smakiem.Są mięciutkie ,puszyste i przepyszne, Są również mało kaloryczne.Bardzo długo zachowują świeżość. Polecam:)

Składniki:

  • 1 kawałek łososia (ok.150 g)
    2 spore garści szpinaku
    1/3 kostki sera feta
    łyżeczka koperku
    pieprz cytrynowy (ilość według uznania)
    sok z cytryny (ilość według uznania)
    przyprawa do ryb (ilosć według uznania)
    2 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkiem
    2 łyżki oliwy

    300 g ugotowanych,ugniecionych ziemniaków
    2 jajka

    silikonowe foremki do babeczek (12-13 sztuk)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Babeczki ziemniaczane ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łososś i szpinak z fetą 1. Łososia nacieramy przyprawą,pieprzem,sokiem z cytryny.
    Na patelnię wlewamy oliwę,łososia kroimy w małą kosteczkę,wrzucamy na rozgrzaną oliwę i
    na małym ogniu smażymy.Opłukany szpinak siekamy nożem ,wrzucamy na patelnię razem z koperkiem i pokrojonymi cebulkami i szczypiorkiem,wszystko dusimy,gdy szpinak zmięknie dorzucamy pokruszoną fetę.
    Mieszmy chwilkę wszysto razem,doprawiamy jeszcze do smaku sokiem z cytryny i odstawiamy patelnię.
  • masa ziemniaczanp jajeczna 2. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180 C.
    W misce ubijamy jajka,powinny być dobrze ubite,do tak zwanej białości. Do ubitych jajek dodajemy porcjami ugniecione,przestudzone ziemniaki.Wszystko ubijamy do powstania jednolitej,gładkiej masy.
  • przygotowane ciasto na babeczki 3. Do masy wrzucamy przygotowanego łososia ze szpinakiem i fetą,wszystko mieszamy delikatnie łychą:)
  • przed pieczeniem 4. Tak przygotowane ciasto wlewamy łyżką do foremek.
  • upieczone babeczki łososiowo-szpinakowe 5. Foremki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika.Pieczemy do momentu aż ciasto się ładnie zrumieni.
  • upieczone za pierwszym razem 6. Piekłam te babeczki dwukrotnie ,za pierwszym razem trzymałam dłużej w piekarniku,za drugim krócej i były troszkę mniej spieczone ale równie smaczne:)
  • babeczki 7. Babeczki są bardzo puszyste w środku,mięciutkie, trudno się zorientować,że ciasto jest ziemniaczane:)

Porady

Do upieczenia tych babeczek można użyć łososia mrożonego,tańszego. Najlepiej nadaja się też foremki silikonowe,w papierowych ciasto nie będzie się ładnie odklejać od ścianek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować