Babeczki ziemniaczane

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Nietypowe, wytrawne babeczki ziemniaczane o smaku selerowym i aromacie czosnkowym. Smakują jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu. Proste w wykonaniu i eleganckie w wyglądzie.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków
    • 2 cienkie łodygi selera naciowego
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/4 szklanki oleju
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Babeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki ziemniaczane 1. • Ziemniaki obrać i zetrzeć na cienkie plastry na tarce do ogórków. Posolić do smaku.
    • Seler naciowy drobno pokroić w plasterki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
    • Wymieszać ziemniaki z selerem, czosnkiem, olejem. Doprawić pieprzem.
    • Wgłębienia w blasze na muffinki wyłożyć dwoma paskami papieru do pieczenia każdy.
    • Do wgłębień włożyć plastry ziemniaków lekko ubijając.
  • Babeczki ziemniaczane 2. • Przykryć blachę folią aluminiową.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować