Babeczki ziemniaczane

5 (153 ocen)

Smaczne, chrupiące, można je odgrzewać na dzień następny podsmażając pokrojone w plastry :)

Składniki:

  • 4 większe ziemniaki ok. 500 g
    1 średnia cebula + 1 małe jabłko
    150 g tartego sera tylżyckiego
    150 g szynki lub innej wędliny
    1 jajko
    2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku
    olej do wysmarowania kokilek + bułka tarta do ich wysypania
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Babeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2554guo 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach razem z cebulą i jabłkiem, dodać ser, jajko, pokrojoną w małą kosteczkę szynkę, przyprawić i wymieszać.
  • image-1djm0xh 2. Nałożyć do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą kokilek.
  • image-07twrey 3. Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni do ładnego zrumienienia.
  • image-0aktfdl 4. Podać na gorąco, najlepiej z gęstą kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.
  • 5. SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować