Bardzo często piekę kruche spody do babeczek, zarówno te słodkie do kremów, owoców i bitej śmietany, jak i słone do farszu i sałatek. Dziś prezentuję babeczki z sałatką kurczakową:)
Babeczki z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy mąkę z margaryną, jajkiem, solą i cukrem, odstawiamy wyrobioną kulkę na 30 min do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i przekładamy do foremek na babeczki, środek dziurkujemy widelcem. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min temp. 180-190 stopni, kiedy ciasto będzie złociste, wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Gotowaną pierś z kurczaka i gotowaną marchew kroimy w kosteczkę, dodajemy kukurydzę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowaną sałatkę nakładamy na babeczki i dekorujemy listkami bazylii. Smacznego!
Komentarze