Babeczki z kremem i galaretką

0 (0 ocen)

Niebo w gębie.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 30 dag mąki tortowej
    - 10 dag margaryny lub masła + odrobina do wysmarowania foremek
    - 10 dag cukru pudru
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - świeżo otarta skórka z cytryny lub pomarańczy

    Do przyozdobienia:

    - 3 kolory galaretki
    - krem do tortów w ulubionym smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z kremem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mieszamy suche składniki ciasta na babeczki, dodajemy pokrojony tłuszcz, jajka i skórkę z cytryny lub pomarańczy. Ciasto dość szybko i starannie zagniatamy. Konsystencja jest ciut bardziej klejąca niż przy cieście kruchym, ale nie należy się tym przejmować. Kulę ciasta na ok. pół godziny wstawiamy do lodówki.
  • 2. W tym czasie foremki smarujemy delikatnie masłem i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko wyklejamy nim przygotowane blaszki.
  • 3. Pieczemy do zrumienienia, około 10-12 minut. W tym czasie przygotowane wcześniej galaretki kroimy w drobną kostkę i przyrządzamy krem według przepisu na opakowaniu. Babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 4. Zimne babeczki dekorujemy masą za pomocą szprycy, na górę nakładamy galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować