Babeczki z karmelem i bitą smietaną

4.5 (155 ocen)

  • 35 min

Kruche babeczki w bardzo słodkiej odmianie, czyli karmel i bita śmietana w jednym.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto (ok. 14 babeczek):
    150g mąki pszennej
    100g masła
    50g cukru pudru
    2 żółtka

    Nadzienie:
    510g gotowane mleko skondensowane/masa krówkowa
    200g smietana 30%
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z karmelem i bitą smietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wysypujemy mąkę na stolnice, dodajemy cukru i mieszamy. Następnie dodajemy schłodzone masło i kroimy je drobno nożem, do wielkości zielonego groszku. Dodajemy żółtka i możliwe jak najprędzej zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na minimum 0,5 godziny. Po słodzeniu ponownie wrabiamy lekko ciasto i rozwałkowujemy do grubości około 5 mm. Wycinamy kółka i wykładamy posmarowane masłem foremki do babeczek. Pieczemy do zarumienia (ok. 20 min) w temp. 180 stopni. Studzimy.
  • 2. Ubiajamy na sztywno śmietane z cukrem pudrem.
  • 3. Wypełniamy przy pomocy szprycy babeczki masą karmelową i śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować