Babeczki z jajem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne, zdrowe a zarazem sycące babeczki na niedzielne, leniwe śniadanie.

Składniki:

  • Składniki suche:
    1 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl płatków orkiszowych lub owsianych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki soli
    pieprz do smaku
    1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

    Składniki mokre:
    1/2 szkl jogurtu naturalnego
    3 łyżki śmietany 30%
    2 łyżki oleju

    Dodatki:
    100g bekonu parzonego
    1 dymka ze szczypiorkiem
    100 g startego żółtego sera

    4 jajka
    łyżka oleju do posmarowania babeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z jajem 1. Bekon pokroić w małą kosteczkę, wytopić na suchej patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dymkę ze szczypiorem posiekać. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko za pomocą łyżki. Dodać bekon, dymkę i ser. Wymieszać. 4 kokilki natłuścić olejem lub margaryną. Nałożyć po łyżce ciasta, zrobić wgłębienie. Ostrożnie wbić po 1 jajku. Nałożyć ciasto prawie po brzegi. Lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać 5-10 minut po wyjęciu z piekarnika. Podawać z ulubionym sosem jogurtowym lub z kiełkami.

Porady

Doskonale smakują na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować