Pamiętacie takie karmelki Werter's Original ? to własnie tak smakuje mój domowy karmel którym wypełniłam babeczki z ciasta a la francuskiego :) Te mini Babeczki przygotowałam z okazji Dnia Babci i Dziadka :)
Składniki:
Ciasto na babeczki:
300 g mąki,
200 g serka homogenizowanego waniliowego,
100 g masla,
Babeczki z domowym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpoczynamy od pieczenia babeczek. Ciasto wyrabiamy z mąki, serka, i pokrojonego masła w kostkę. Gdy połączymy wszystkie składniki, chłodzimy chwile ciasto na balkonie ;) Po schłodzeniu, wałkujemy ciasto i wykrawamy przy pomocy szklanki owalne kształty. Metalowe foremki w których upieczemy babeczki należy posmarować tłuszczem a następnie wylepić wnętrze wykrojonym kółkami. Babeczki pieczemy ok 10 min, aż do zarumienienia ciasta. Po ostygnięciu, wyjmujemy babeczki z foremek i kładziemy do każdej plasterek banana.
2.Teraz zabierzemy się do naszego karmelu. Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i wodę, gotujemy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści wtedy możemy zamieszać. Kiedy roztwór zmieni kolor na brązowy dodajemy śmietankę, cały czas mieszając. Całą miksturę gotujemy jeszcze ok 10 minut , w zależności od tego jak chcemy zredukować karmel, jeśli wolimy bardziej gęsty jak w tym przypadku to ok 10 minut wystarczy.
3.Jeszcze ciepły karmel wylewamy do babeczek, a następnie chłodzimy je chwilę na balkonie żeby ciasto mocno nie nasiąkło i babeczki nadal zachowały swoją kruchość.
Komentarze