Babeczki z ciasta na pizzę z mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać olej, wlać drożdże, wyrobić jednolite gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kaszę zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 15 minut pod przykryciem. Mięso przełożyć do miski, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę, jajko, pietruszkę oraz wystudzoną kaszę. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować bardzo cienko. Foremkami do babeczek wycinać koła. Na dno każdej babeczki wyłożyć plasterek boczku, następnie ciasto. Na ciasto wyłożyć partię mięsa. Na koniec na każdej babeczce ułożyć kratkę z ciasta. Odstawić na 10 minut by ciasto trochę podrosło. Babeczki ustawić na blaszce w pewnej odległości, ponieważ ciasto rośnie. Piec w temp. 180 stopni około 45 minut aż ciasto będzie chrupiące o złotym kolorze. Przed podaniem polać delikatnie ketchupem, udekorować listkami pietruszki.
Porady
1.Na wierzch babeczek można położyć plaster świeżego pomidora.
Komentarze