Babeczki z białek, z makiem i kandyzowanymi owocami

5 (169 ocen)

  • 40 min

Zrobiłam chrust i zostały 4 białka...żeby nic się nie zmarnowało, upiekłam babeczki :)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki maku
    100g mieszanki kandyzowanych owoców

    dodatkowo:
    300ml śmietany 30%
    2 łyżki pudru
    czekoladowe dekoracje
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z białek, z makiem i kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy i mieszamy.
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę,
    następnie dodajemy cukier - miksujemy,
    mąki - miksujemy,
    mak - miksujemy.
    Na koniec dodajemy kandyzowane owoce, i mieszamy.

    Foremkę do mufinek delikatnie natłuszczamy, lub wkładamy papilotki.
    Łyżką nakładamy masę.
    Babeczki pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Śmietanę ubijamy na puszystą, następnie dodajemy puder i miksujemy.

    Na babeczki nakładamy bitą śmietanę, i ozdabiamy czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować