Babeczki z masą z coca - coli

0 (0 ocen)

delikatne, rozpływające się w ustach, z wyczuwalnym posmakiem coli

Składniki:

  • 18 sztuk korpusów mini babeczek lub babeczki pieczemy sami

    CIASTO

    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    175 g masła
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    MASA

    330 ml śmietanki 30 %
    cukier puder do smaku
    0,5 litra coca - coli
    1/4 szklanki wrzącej wody
    5 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z masą z coca - coli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Małe foremki do babeczek wysmarować tłuszczem. Dno i brzegi tych foremek wylepić schłodzonym ciastem. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 - 30 minut w 180 st C. Odstawić do ostygnięcia i wyjąć z foremek.


    MASA

    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie rozpuszczoną żelatynę wymieszać z colą. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, wymieszać. Na samym końcu wlać zimną colę z żelatyną i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.

    Przygotowaną masą nadziewać nasze babeczki. Dowolnie udekorować. Schłodzić, żeby masa dobrze się ściągnęła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować