Babeczki z masą budyniową i jagodami

0 (0 ocen)

  • 50 min

uroczy wygląd babeczek skusi każdego ,nawet tych na diecie :)

  • 50 min

Składniki:

  • spód babeczek :


    mąka 1,5 szklanki

    żółtko 2 sztuki

    cukier puder 2 łyżki

    masło 100 gram

    nadzienie babeczek :

    budyń śmietankowy 1 opakowanie
    mleko 2 szklanki
    cukier 3 łyżki

    dodatkowo :

    biała czekolada 100 gram

    jagody

Babeczki z masą budyniową i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE BABECZKI :masło posiekać z mąką i cukrem dodać żółtka ,zagnieść ciasto.
    Ciasto zawinąć w folię i na pół godziny schować do lodówki.
    Zimnym ciastem wylepić foremki ,piec 10 minut w 180 stopniach ,wyjąc z piekarnika ,ostudzić na kratce.
  • 2. NADZIENIE BABECZEK:Rozrobić proszek na budyń w 1 szklance zimnego mleka
    Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem, do wrzącego mleka wlewać cienkim strumieniem mieszankę budyniową, zagotować
    zdjąć z ognia dodać kostki czekolady ,wymieszać do połączenia się masy i czekolady
  • 3. Masę zawinąć w folię i przełożyć do lodówki.

  • 4. Wyjąć babeczki z foremek , na dno wrzucać po kilka jagód ,następnie wypełnić babeczkę masą ,górę udekorować resztą jagód.
  • 5. Schłodzić przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy