Babeczki truskawkowe

0 (0 ocen)

Pomysł na te babeczki przyszedł mi do głowy, ponieważ musiałam zutylizować jakoś nadwyżkę musu truskawkowego. Ciasto z jego dodatkiem wyszło wyjątkowo smaczne!

Składniki:

  • - 250 g truskawek (mogą być mrożone)
    - opakowanie cukru wanilinowego/łyżka ekstraktu waniliowego
    - 1,5 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody
    - pół kostki masła
    - 1/3 szklanki maślanki
    - 1 duże jajko
    - 2/3 szklanki cukru
    - 300 ml śmietany 30%
    - 120 g cukru pudru
    - 6 świeżych truskawek

Babeczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym (lub ekstraktem waniliowym) na mus. Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Maślankę połączyć z masłem i jajkiem, wymieszać. Następnie dodać do mąki i zmiksować krótko na niskich obrotach miksera. Na koniec wmiksować mus truskawkowy.
  • 2. Przełożyć do blachy wyłożonej papilotkami, piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki. Na szczyt każdej zatknąć połówkę truskawki.

Komentarze

Podobne przepisy