Pomysł na te babeczki przyszedł mi do głowy, ponieważ musiałam zutylizować jakoś nadwyżkę musu truskawkowego. Ciasto z jego dodatkiem wyszło wyjątkowo smaczne!
Składniki:
- 250 g truskawek (mogą być mrożone)
- opakowanie cukru wanilinowego/łyżka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- pół kostki masła
- 1/3 szklanki maślanki
- 1 duże jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 300 ml śmietany 30%
- 120 g cukru pudru
- 6 świeżych truskawek
Babeczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym (lub ekstraktem waniliowym) na mus. Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Maślankę połączyć z masłem i jajkiem, wymieszać. Następnie dodać do mąki i zmiksować krótko na niskich obrotach miksera. Na koniec wmiksować mus truskawkowy.
2.Przełożyć do blachy wyłożonej papilotkami, piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Śmietanę ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki. Na szczyt każdej zatknąć połówkę truskawki.
Komentarze