Babeczka z jabłuszkiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Krucha,delikatna jak prawdziwa babeczka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 40 dekagramów
    - margaryna: 20 dekagramów
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy mały: 1 sztuka
    - jajka: 4 sztuki

    - jabłka: 1 kilogram
    - sok brzoskwiniowy: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki

    - margaryna-stopione: 2 łyżki
    - cukier puder do posypania: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczka z jabłuszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczka z jabłuszkiem 1. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz,schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy delikatnie podsypując mąką. Wycinamy szklanką krążki (mi wychodzi 20 szt gotowych babeczek) po dwa na babeczkę, wysmarowane rozpuszczoną margaryną foremki(dobrze robi się to pędzlem)wyklejamy jednym krążkiem ciasta, napełniamy jabłkami,zamykamy drugim krążkiem ,lekko dociskając brzegi.
    Pieczemy około 30 min w temp. 180st, po upieczeniu studzimy i delikatnie wyciągamy z foremek, posypujemy pudrem.
    Z resztek ciasta można zrobić ciasteczka .
    Jabłka:
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,zalewamy sokiem i doprowadzamy tylko do zagotowania się ,słodzimy i następnie studzimy Gdyby jabłka puściły za dużo soku i całość była za bardzo płynna to zagęścić ją rozkruszonymi biszkoptami tylko wtedy trzeba uważać z cukrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować