Babeczka z jabłuszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz,schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy delikatnie podsypując mąką. Wycinamy szklanką krążki (mi wychodzi 20 szt gotowych babeczek) po dwa na babeczkę, wysmarowane rozpuszczoną margaryną foremki(dobrze robi się to pędzlem)wyklejamy jednym krążkiem ciasta, napełniamy jabłkami,zamykamy drugim krążkiem ,lekko dociskając brzegi.
Pieczemy około 30 min w temp. 180st, po upieczeniu studzimy i delikatnie wyciągamy z foremek, posypujemy pudrem.
Z resztek ciasta można zrobić ciasteczka .
Jabłka:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,zalewamy sokiem i doprowadzamy tylko do zagotowania się ,słodzimy i następnie studzimy Gdyby jabłka puściły za dużo soku i całość była za bardzo płynna to zagęścić ją rozkruszonymi biszkoptami tylko wtedy trzeba uważać z cukrem .
Komentarze