Babeczka Wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetna baba bez deka margaryny na bazie majonezu którego w ogóle tu nie czuć,smaczna i puszysta

  • 60 min

Składniki:

  • * 5 sztuk jajka,
    * 3/4 szklanki mąka pszenna,
    * 3/4 szklanki mąka ziemniaczana,
    * 4 łyżki majonez tradycyjny,
    * 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    * 1 łyżeczka kakao,
    * 3/4 szklanki cukier drobny,
    * 32 g cukier waniliowy,
    * szczypta soli,
    * LUKIER;,
    * 1 szklanka cukier puder,
    * 3 łyżki mleko ciepłe,
    * margaryna do smarowania formy


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babeczka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • robimy ciasto dodajemy majonez 1. Białka oddzielamy od żółtek ,ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,dodajemy cukier i miksujemy ,następnie dodajemy żółtka i majonez . Mąki mieszamy ze sobą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej cały czas mieszając aż do połączenia składników.
  • trzy czwarte szklanki ciasta mieszamy z kakao 2. Trzy czwarte szklanki masy odlać i wsypać kakao wymieszać.
  • gotowe ciasto wlane do formy 3. Formę na babkę wysmarować margaryną wylać na dno troszkę masy kakaowej na to biała masę i na wierzch resztę masy kakaowej . Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180* i piec około 45 minut do suchego patyczka. Lukier : Cukier puder utrzeć z mlekiem na lejącą się masę i polukrować babkę .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować