BABECZKA W TĘCZOWEJ ODSŁONIE

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny deser w paski

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 szt. galaretek w różnych kolorach

    (ja miałam zieloną o smaku kiwi, żółtą o smaku cytrynowym,

    pomarańczową o smaku brzoskwiniowym, czerwoną o smaku truskawkowym

    i różową o smaku czarnej porzeczki)

    250ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Babeczka w tęczowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Przygotować 10 miseczek. Każdą galaretkę podzielić na pół i wsypać do osobnych miseczek mi wyszło po 5 łyżeczek do każdej miseczki)
  • 2. 2)Do 5 miseczek wlać po 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
  • 3. 3)Do kolejnych 5 miseczek wlać tylko 200 ml wrzątku i odstawić w inne miejsce do wystudzenia aby się nie pomieszały.
    Do wystudzonych (!) miseczek z 200ml wody dolać po 50 ml mleka skondensowanego (do każdej miseczki) i mieszamy.
  • 4. 4)Następnie wlewamy do formy babki "z kominem" kolejne warstwy (sprawdź czy wejdzie do niej 2,5 l deseru).

    Można zacząć od najjaśniejszej lub najciemniejszej - jak wolimy.

    Wlewamy kolejno: najpierw galaretkę czystą a na nią galaretkę mleczną w tym samym kolorze.

    UWAGA: Poprzednia warstwa musi stężeć by móc wlewać koleją :) i tak do wyczerpania wszystkich kolorów.

    Galaretkę z formy wyjmujemy zanurzając ją na kilka sekund w ciepłej wodzie.

    Odwracamy do góry dnem na półmisek i gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować